FÖRSTA HAREN ÄR ALLTID SPECIELL.

I fredag 23/12 så sköt lillebrorsan sin första hare. Det var på tiden. Nu är grabben fast och varje gång vi ska åka hem från skogen så får man jaga honom för han precis som hundarna vägrar följa med hem. Skämtåsido, men han har helt enkelt fått blodad tand nu
Sen så har även diplomen kommit för championatet. Den ska upp på väggen!

HÄLSNINGAR FRÅN KENNELN

God jul & Gott Nytt År önskar vi från Gammalkil till alla våra läsare, valpköpare och alla andra som vi har kontakt med.
P.S Idag så skickade Bo Belestam, Speelas uppfödare julblommor och gratulerade för framgångarna. Där ser man att jag inte är ensam om att rida på den championvågen ännu! Även Bo är med på lyckoruset ännu!

HÄRKILAS DIXA 1:a Rå.

Domaren som dömde senaste dreverprovet och förklarade att drevern ska få sitt välförtjänta 1:a pris.
Efter kollegiet så fick hon 1:a pris trots allt med 42 poäng, då samarbete och lydnad var lite tjurigt.
Känns bra.
Henes

RR SEJCH BIABYS SPEELA

Japp, du såg rätt. Speela gick in och vann första Valdermarsviksprovet och blev även därmed JCH.
Dag 1 = 120 min - 61 EP
Dag 2 = 110 min - 58 EP
Nästa mål blir att ta fram rävintresset i henne och vinna särskild rävprov. En utmaning, men jävlar vad roligt vi ska ha på vägen dit!

Dreverprov

Igår 7/12 så startade jag Dixa på sk "Tjällmoprovet". Tiken jobbade med sitt utmärkta sök och på den rådjursglesa marken så reste hon ensamt hondjur kl 09.50. Hon drev tapptfritt och fick, inte helt oväntat ihop 90 minuter i drevtid. När drevtiden väl var fullbordad, så var det dags att koppla Dixa. Där kommer problemet in. Hon är lite ensvis när rådjuren buktar bra.
När vi väl fick tag på tiken så visade det sig att hon blev halt på höger framben. Vi släppte på nytt, men hon hade oerhört ont och ville därmed inte söka ut och jaga. Domaren gav henne bara en 2:a i upptagningsförmåga, för att han tyckte att hon borde rest i eftermiddagen, när hon var halt. Hon fick även låga lydnads och samarbetspoäng.
Jag värdesätter mer en hund som jagar och håller i, hellre 1 timme för mkt jakt, än 1 timme för lite.
Övriga moment, så blev det 5:or på samtliga.
Med det sagt, så fick tiken aldrig sitt förtjänta 1:a pris pga dålig lydnad.
Jag tycker själv att man ska se till helheten och det är synd att många glömmer faktum att, om det inte vore envisa drevrar i aveln så skulle vi inte ha den drevern vi har idag.

HELGENS JAKTER

Det sköts 1 hjortkalv för Dixa som sen bytte och tog en räv som gick rakt ut i lördags.
Speela jagade hare som vanligt. Rävåteln är tyvärr inte välbesökt ännu. Bara att vänta på spårsnön.
På ons 7/12 ska Dixa startas i Malexander. i helgen jagade hon 2-3 timmar varje släpp så 90 minuter är egentliegn inte ett problem. Hoppas det är hörbart så vi kan lyssna på henne åtminstonde.

JAKTPROV

Jaktprov är bl a ett sätt för oss uppfödare att se vilka djur som håller vilken kvalité och man får hjälp av jaktproven att se ett mönster när man ska ta fram framtida kullar. Så för att lyckas i hundavel så måste fler personer starta sina jakthundar. Så enkelt är det

Ofta hör man ett argument i stil med : "Jag har inget intresse av jaktprov".
Visst, det är en sak om man inte är tävlingsinriktad som vissa andra är, men man gör rasen och oss andra rasfanatiker en stor jävla "otjänst!" genom att inte gå på prov. Hur fan ska man kunna utvärdera linjer/stammar/kullar  i avelsvärde om man inte har ett skit att gå på?

Det finns egentligen ingen godtagbar ursäkt om man väljer att inte starta hunden på prov. Minst 1 prov borde nästa vara ett personligt krav för alla hundägare. Gör rasen en tjänst och starta den på jaktprov.

Skulle hunden dessutom gå bra, så ska du/ni se att tävlingsinstinkten kommer igång hos alla er.


Sista provet med Härkilas Dixa blev ett surt äpple att bita, 3:e pris pga dålig hörbarhet som egentligen kunde varit ett 1:a pris.Skam den som ger sig! Nytt prov är i Malexander 7/12. Då tar vi nya tag.


Samma sak för Biabys Speela. Hon har haft flyt på dem flesta elitproven hitills, men skam den som ger sig. Vi ska delta i Valdermarsviksprovet 11-12 dec. Även där tar vi nya tag.



Fundera på det jag skrev längre upp. Det handlar inte om vad du som husse vill/ är intresserad av. Det är vad din hund och våra framtida jakthundar vill och kräver av dig som hundägare!


Henes



JAKTPROV / DIXA

Igår startades Härkilas Dixa i Åtvidaberg. Morgonen började med blåst vilket inte gjorde saken bättre. Tiken tog upp hjort som vi endast hörde i 45 minuter. Resten av drevtiden (45 minuter minst) dömdes bort pga ingen hörbarhet.
Så kan det gå ibland. Det som kunde varit 1:a pris slutade med en 3:a och 36 ep. Efter det  så skulle vi göra ett nytt släpp, men vi gjorde aldrig det pga att tiken blev halt på höger frramben.
Nya tag kommande veckorna, ska boka ett nytt provdatum.

RSS 2.0