VALPANNONSEN, HÅLL UTKIK!

Finskstövarvalpar väntas vecka 25

e: J RR Biabys Speela S40678/2007
(Efter  NJCH räv Biabys Tuula undan RR SEJCH SEUCH Jarro S21824/2002)
u: RR SEJCH SEUCH Armas S54516/2003
(Efter RR SEJCH SEUCH Selma S34501/98 undan NORD JCH RR Nilsvallens Peak S47536/99)

Parningen rekommenderad av avelsrådet. 0% inavelsgrad

En lovande kombination där jaktlust, bra skall, friska och samarbetsvilliga hundar är
grunden till denna parning.
Båda hundarna hade tidig jakt och det finns starkt rävintressen från båda sidorna.
Se jaktprovsprotokollen från hundarna. Tanken är att hundarna ska i första hand
hamna hos jaktprovs- och utställningsintresserade, i minsta hand i jägarhem.
Valparna kommer att finns i Vreta Kloster (Kulla, utanför Klockrike)
För mer information kontakta oss på följande nummer.
Hanhundsägaren Kjell Edström = 070 69 86 206
Tikhundsägaren Henes Cehajic = 070 29 84 209

v.17

Ikväll så åker jag upptill Kjell och hämtar Speela som bör vara dräktig efter 5 parningar varav alla blev hängning.
Inom 5 veckor, så borde man se om hon bär på några valpar.


När det gäller dem andra hundarna, så har drevern, Dixa slutat att löpa. Wilma har inte ens börjat. Hon är sen i utveckligen. En riktig basset. Tiden får utvisa om det var bra med en basset som mognar sent eller mindre bra.


Så fort jag får tid så kommer jag att lägga tak på hundgården, dels för skuggans skull. Men även för att Speela ska ge fan i att smita ut, genom att helt enkelt klättra över stängslet.

Här kommer en bild på Armas som för information är RÄV JCH i Östergötlands stövarklubb.

HUNDARNA PASSAR PÅ

Nu har Speela och Armas parats 5 gånger inom loppet av 4 dagar. Dem passar på.

Skitsamma. Huvudsaken är att det säkrar blivande avkommor.

ÄNTLIGEN PARNING

Idag morse så fick jag sms av Kjell att parningen äntligen hade skett. Hundarna hade en häng på 20 minuter och det gick bra. När tiken fick komma tillbaka till Kjell så dröjde det inte länge innan hon vek undan svansen. Att det gick så trögt först berodde helt och hållet på att det var på tok för tidigt. Hon får stanna hos hanen även v.17 för säkerthets skull


Här har ni bildbevis på första parningen.




GODA NYHETER

Vi var ute i lite för god tid. Speela hade enligt veterinären inte ens börjat löpa när vi trodde att löpningen var igång som mest. Vi tog ett blodprov med följande värden:
1-14 är löpning
15 är ägglossning
allt under 1 är alltså ingenting. Speela hade igår 0,5. Dvs att hon är på väg att löpa, men ännu inte där. Veterinären tror att vi ska avvakta till början på vecka 17 innan hon träffar sin prins igen. Och så kommer det bli.


Dixa är i höglöpet nu och det kanske påskyndar speelas löpning någonlunda.



HENES

HÅLLER TUMMARNA

Igår så tog jag hem Speela efter att hon hade varit en hel vecka hos Armas utan att paras.
Både jag och Kjell tror att jag kom för tidigt och tiken ville helt enkelt inte. Hon är en pryd hund som måste charmas först. Det är inte alltid hanhundarna förstår det. Dem ska pang på rödbetan. Se det funkar inte på Speela.

För säkerhets skull så var jag inne med henne på smådjurskliniken i Norrköping igår och tog ett blodprov för att se var i löpningen hon är. Idag på eftermiddagen så kommer provsvaren. Vi håller tummarna och jag återkommer med provsvaren.



HENES

FÖR TIDIGT

Vi lämnade tiken som sagt i söndags hos kjell. Vi har dock väldigt tidigt ute verkar det som eftersom ingen parning har ännu skett. Tiken vill inte hur mycket än armas försöker


PARNING PÅ GÅNG.

Idag så åkte jag och Lisa upp till Kjell Edström utanför Arkösund för att lämna Ebba hos honom.
Kjell har nämligen en omtalad Finsk stövarhane, ARMAS som vi ska para ebba med om det vill säg väl.
Han är högmeriterad  hund med jaktlust och skall utan dess like. Därav är han en naturlig avelshane som vi tänker satsa på. Jag tror att vi har lämnat bort Ebba lite för tidigt, men bättre tidigare än för sent. Bäst att vara på den säkra sidan. Vi håller tummarna för hundkärlek nu på våren.

För övrigt så har Ebba dragit med sig Dixa i löpning och den lilla hunden löper nu också. Hon får dock vänta på sin prins, beroende på om hon blir en lovande jakthund.


Vi håller er uppdaterade så fort nånting händer.


Henes

LÖPNING

Jag har lärt mig nånting nytt. Speela löper en gång per år och gör det sparsamt. Det är nästan så att man måste ha förstoringsglas för att det när löpet startat.  Planerar en parning så därför är vårens löp extra viktigt!

Henes


PRESENTATION AV VÅRA JAKTHUNDAR

Vi har 3 hundar som vi jagar/gosar med.


1. Biabys Speela  S40678/2007 , Finsk stövare
Speela, eller Ebba som vi kallar henne tillvardags är en stövare från Biabys kennel i Alvesta. Vi hämtade hem henne september 2007. Redan i november 2007 så hade hon drevtider på räv och hare en bra bit över 1 timme. Det är nånting som många stövare in ens presterar förrän dem fyller 2-3 år. Redan då så insåg jag att det här var en lovande jakthund med bra ämnen i. Uppfödarens Bo Belestams förhoppningar visade sig stämma bit för bit. Andra jaktåret 08-09 så var hon överjävlig på att jaga klövvilt. Allt från rådjur, vildsvin, hjort och älg. Men trots det så blev det aldrig några långa drevtider på förbjudna vilt. Och säsongen 09-10 så visade hon fram fötterna igen och startade 3 jaktprov + 1 RR prov. Godkänd på RR, samt 1,2 och ett 3:dje pris på jaktproven. Vädret och snödjupet satte köppar i hjulet för första priser. Hon är en hund som driver till hon stupar eller till haren stupar. Med dessa ämnen så henne så planerar vi en kull till sommaren 2010. Mera information återkommer vi med under vårens gång. Håll utkik!

2. Motvindes Wilma S44300/2009, Basset Artesien Normand

Wilma är en pajas till hund som trampar på sina egna öron när hon springer. Hon är från Motvindens Kennel från Vikingstad. Vi hämtade henne i början på augusti 2009. Hon visade väldigt ljummet jaktintresse till en början, tills poletten trillade ner och hon har redan jagat hare i 10 min (till första tappten), samt rådjur i 15 minuter. Även hon verkar vara en hund med bra ämnen i. Hon är för övrigt väldigt mjuk i psyket, vilket gör att man som husse/matte är begränsad i dressyren. Vi ser fram emot hösten 2010.     

3. Härkilas Dixa S53353/2009, Drever
Dixa hämtade vi hos Kjell Lennartsson i Sätila den 12 jan 2010. Det är en hund som jag får jobba med i dressyren under kommande våren/sommaren. Hon är en hund som är påhittig och väldigt smart, samt envis. Även hon har bra ämnen i sig. Hon har dock aldrig jagat, men förhoppningarna är stora med tanke på härstammning och uppfödare. Vi håller er uppdaterade.


Henes

Ebba, Wilma och Dixa.


RSS 2.0